Welkom

Van harte welkom op Diesels weblog! Wij zijn Harry en Suzanne en wonen in een dorpje onder de rook van 's-Hertogenbosch. Wij zijn de trotse eigenaars van een hele lieve labrador. Zijn naam volluit is Brittany's Diesel van de Waterrakkers. Hij is geboren op 2 maart 2007. Na een hele leuke tijd met zijn broer en 9 zusjes is hij op 24 april 2007 bij ons komen wonen.

Uitslagen G&GB
19-04-2009 HSV Tiel - 295,5 punten (U) 1ste, 4 steden
16-05-2009 KC OSS - 260 punten (U) 2de, diploma/examen

Uitslagen G&G1
13-12-2009 KC OSS - 303 punten (U) 1ste, clubexamen
21-03-2010 KC OSS - 282 punten (U) 3de, diploma/wedstijd

PitaPata Dog tickers

woensdag 31 oktober 2007

Diesel heeft Elleboog Dysplasie / LPC

Omdat Diesel kreupel bleef lopen zijn we vandaag met hem naar het UKG in Utrecht geweest en de uitslag sloeg bij ons in als een bom. Diesel heeft een vorm van Elleboog-dysplasie. Ik ben eens gaan neuzen op internet en zal eerst een stukje vertellen over Elleboog-Dysplasie (ED). Onder ED verstaan we een stoornis in de ontwikkeling van het ellebooggewricht.
Er zijn ten minste 4 vormen van ED:
  1. LPC = Los Processus Coronoideus
  2. OCD = Osteo Chondrosis/o. Dissecans
  3. LPA = Los Processus Anconeus
  4. INC = Incongruentie van de gewrichtsvlakken

Alle 4 vormen van ED vertonen min of meer dezelfde symptomen:

  1. Voorpoot-kreupelheid, op zijn vroegst op de leeftijd van 5 maanden maar kreupelheid kan ook veel later pas waargenomen worden.
  2. Naar buiten draaien van de ondervoeten van een of beide voorpoten kan soms gezien worden. (in ongeveer 60% van de gevallen).
  3. Ellebooggewricht overvuld met gewrichtsvloeistof.
  4. Ontwikkeling van gewrichtsirritatie.
Diesel heeft LPC = Los Processus Coronoideus. LPC is een vorm van elleboogdysplasie, waarbij een klein stukje kraakbeen en/of bot aan de voorkant van de ellepijp (Processus Coronoideus Medialis) afbreekt. Zo'n los stukje bot (LPC) kan op dezelfde plek blijven (Fissuur), helemaal vrij in het gewricht zijn (Gewrichtsmuis) of zich een beetje verplaatsen, met als gevolg van erge beschadiging aan het kraakbeen van de bovenarm (Kissing Lesion).
In alle gevallen is het heel pijnlijk voor de hond. Om verdere ontwikkelingen van beschadigingen te voorkomen, het risico voor slijtage te verminderen en de prognose zo goed als mogelijk te behouden, moet een Arthroscopie zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Hierbij kan de diagnose met zekerheid gesteld worden en kan tegelijkertijd het losse of afgebroken stukje worden verwijderd.
Het is dankzij de Arthroscopie dat in een zeer vroeg stadium behandeld kan worden. Met de ouderwetse operatieve behandeling moet vaak gewacht worden tot de hond ouder is dan 8 maanden. Het operatief openen van het gewricht veroorzaakt op zichzelf al Artrose. Met behulp van Arthroscopie kan de therapie al beginnen voordat de eerste tekenen van slijtage op een röntgenfoto te zien zijn. Het herstel is sneller en de resultaten op langere termijn zijn beter.
Prognose:

  1. Jonge honden zonder/minimaal slijtage: goed tot heel goed.
  2. Jonge honden met slijtage: goed.
  3. Oudere honden met redelijk slijtage: bevredigend.

Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketPhoto Sharing and Video Hosting at Photobucket

Goede elleboog/Slechte elleboog

bij de slechte elleboog: LPC bij 8 en botaanwas (Artrose) bij 6,7,9

Nu we weten wat Diesel mankeert kunnen we er eindelijk iets aan gaan doen. Niemand had dit verwacht want de beide ouders van Diesel zijn op alle 4 de vormen van ED helemaal vrij. Ik heb nog gevraagd aan de Orthopeed of het misschien mijn schuld was dat Diesel nu zo'n pijn heeft. Ik ben immers met Diesel naar het strand en naar het bos geweest, welliswaar beperkt, maar toch. De Orthopeed en Inge (Diesels dierenarts) hebben beide gezegd dat hier echt helemaal geen sprake van kan zijn. ED en LPC zijn erfelijke afwijkingen en als er in de lijnen ooit eens ED of LPC is voorgekomen dan is er geen abnormale beweging voor nodig om dit stukje te laten afbreken. Ze zeiden ook nog het volgende: "Als er echt 100% zekerheid is dat er never nooit geen ED is voor gekomen in een gehele bloedlijn dan kun je je hond nog zo hard laten rennen en gek laten doen, dan zal deze hond nooit geen ED kunnen krijgen". Helaas gaan die lijnen zo ontzettend ver terug dat dit alleen mogelijk zou zijn door een DNA test.
Via deze weg wil ik ook iedereen bedanken die met ons meeleven op dit moment. Dan bedoel ik niet alleen onze familie maar ook alle vrienden en de baasjes van Diesels broer Nino (Ingrid & Hans). De fokker van Diesel (Joke) heeft vandaag ook nog gebeld en ze vindt het echt heel erg voor ons. Het is bij hen nog nooit eerder voorgekomen en Joke gaat een gedeelte van de Diesels behandeling vergoeden.
Diesel heeft op dit moment medicijnen voor de pijn, 2x daags Carprodyl. 'smorgens anderhalve tablet en 's avonds één tablet. Verder mag hij alleen naar buiten om te poepen en te plassen. Hij mag helemaal niets, niet spelen, rennen, wandelen etc.
12 november 2007 zal een spannende dag worden voor ons want dan wordt Diesel geholpen in het UKG te Utrecht. Ze gaan een Arthroscopie uitvoeren aan zijn linker elleboog. Ik hou jullie in elk geval op de hoogte!
Groetjes, Harry en Suzanne
Bronvermelding: www.detweedelijn.nl en www.dijkshoorn.com

9 opmerkingen:

Anoniem zei

We hebben al regelmatig contact, maar we willen jullie nogmaals heel veel sterkte wensen. Vrij nemen op 12 november is geen probleem, mijn collega's zijn al op de hoogte. Dus mocht je alleen naar Utrecht moeten...dan hoor ik het wel. Gaan we gewoon ergens in de buurt ontbijten!
Veel liefs van Hans, Ingrid en natuurlijk van Nino. Hij vindt zijn broer wel heel erg zielig hoor!

Suzanne zei

Hallo Ingrid & Hans!
Ohhhhhhh wat lief van jullie maar het is niet nodig. De zus van Harry belde net op en bood hetzelfde aan! Toch heel hartelijk bedankt ook voor de puppyren! Ik laat je nog weten waneer Harry in Hoofddorp is.

Veel liefs terug!
Suzanne & Harry (en een knuffel van Dieseltje, die lekker ligt te pitten!)

Anoniem zei

hoi suzanne en harry
heel veel sterkte met diesel het is zo 12 nov en dat wordt je doggie geholpen en dan mag hij en kan hij alles weer meis ,laat hem nu lekker in en ren en niet te veel met hem doen

sharai heeft ook 8 weekjes in een kamer ren gezeten dit inm ongelukje met haar pootje maar moets ook rust en dat ging prima in de kamerren beters dan in een benz die zijn al snel heeel kleine

noufamilie heel veel sterkte en ga dr voor duimen dat diesel snel weer de oude is

liegs tiny en lebber van sharai en daisy

Anoniem zei

Lieve Diesel,

Ik wens jouw en je baasjes heel veel sterkte toe. We zullen 12 november aan je denken.

veel liefs, Joy en mijn baasje Patricia.

Unknown zei

Hallo Suzanne en Harry,

Ik heb jullie verhaal gelezen en wij zitten met onze lab guusje nu in hetzelfde proces. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het Diesel is vergaan en hoe het nu met haar ik.

Zou jullie berichtje zeer op prijs stellen!

Vr groet,
Rik

Anoniem zei

Hallo Rik,
Jeetje wat erg dat Guusje ook elleboog dysplasie heeft. Ik wil je er graag over vertellen hoor.

Als je wilt kun je een berichtje met je email adres achterlaten in Diesel zijn gastenboek. Het email adres zal voor iemand anders niet zichtbaar alleen voor mij. Dan mail ik jou wel.

Alvast bedankt voor je berichtje en graag tot mails!

Groetjes,
Suzanne

Derfel zei

Hallo Suzanne, wij hebben ook een bruine labrador van 8 maand oud, met de naam Derfel.

Ook bij hem is OCD/LPC geconstateerd aan beide ellebogen, en hij is 6 weken geleden geopereerd, en het gaat nu redelijk goed. Toch mankt hij af en toe nog wel iets, en heeft meer moeite met opstaan e.d.
Verder merk je echt niets aan hem, want het is een enorme boef

Heeft diesel na de operatie ook nog wel licht gemankt of helemaal niet meer ?

Groetjes,
Robert en José

Suzanne zei

Hallo Robert en Jose,
Agossie arme Derfel, als hij nog regelmatig mankt en moeite heeft met opstaan dan heeft hij wel pijn.

Diesel heeft helaas ook nog na de operatie kreupel gelopen. Het herstel heeft heel lang geduurd (bijna 1 jaar) met de nodige ups en downs.

Sinds een week of 6 is hij stabiel maar helaas weet je het bij deze erfelijke afwijking echter nooit voor hoe lang. Helaas

Wil je meer weten over ED/LPC en over het herstel van Diesel? Dan kun je op mijn weblog aan de linkerkant bij labels, elleboog dysplasie aanklikken en dan krijg je al de berichtjes die daarmee te maken hebben tijdens het herstel hiervan.

Heb je daarna nog vragen dan kun je altijd weer een reactie achterlaten op mijn weblog of in het gastenboek van Diesel. Dan mail ik jullie altijd terug!

Ik wens je heel veel beterschap met Derfel toe en hoop voor jullie ook op een voorspoedig herstel!

Lieve groetjes,
Suzanne en Harry

Anoniem zei

ook wij hebben vandaag te horen gekregen dat onze Guus nu 12 maand en mank is vanaf 4 maand en oorzaak groeipijn na foto's blijkt nu na een bezoek aan een dieren ziekenhuis dat hij l.c.p heeft aan beide voorpoten hij wordt donderdag geopereerd
toch wil ik graag vermelden hij komt bij een goede betrokken fokker weg beide ouders alles uitgesloten en zelfs d.n.a. getest geen afwijkingen dus goede bloedlijn en mooie labradors onze specialist zei dat deze afwijking met name bij Bernersenners en Labradors voorkomt ook zei hij dat na de operatie alles vrijwel weer helemaal gewoon zou zijn ook hebben zijn broertjes en zusjes nergens geen last van ik wens jullie veel sterkte het belangrijkste is dat ze pijn vrij worden na de operatie

Photobucket